Dharma-onderwijs
Terug naar lezingen en artikelen
Je diepste zelf: een onverstoorbare vrede en stilte
De website van de Dharmatoevlucht opent met de woorden: Je diepste zelf: een onverstoorbare vrede en stilte. Zo zittend, mediterend, kunnen we soms een diepe rust en stilte ervaren. Soms ook komen er gedachten langs. Een paar, veel, heel veel… Al dan niet gepaard gaande met gevoelens die de stilte, de rust verstoren.
Toen ik begon met mediteren was mijn doel om meer rust in mijn hoofd te krijgen want ik had veel last van die verstorende gedachten en gevoelens in mijn leven. Daar wilde ik van af. Ik wilde het onder controle krijgen.
Het was heel bevrijdend om, door meditatie, te ervaren dat ik geen speelbal van die gedachten hoefde te zijn. Om te ontdekken dat ik ze kon zien en observeren. En dat er daardoor een bepaalde afstand tot die gedachten en gevoelens was waardoor ik kon zien hoe ze kwamen en ook weer gingen. Ik kreeg een keuze in hoe ermee om te gaan. Ik hoefde er niet perse mee aan de slag of over te gaan denken als er weer een onderwerp in mijn hoofd kwam.
Dat was een fantastische ontdekking maar ook makkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk was het vaak: merken dat ik alweer was meegesleept door een verhaal. Maar dan kon ik het wel, voor even, loslaten. Ik werd er steeds beter in en merkte een positief effect op mezelf, mijn stemming, mijn gelijkmoedigheid, ontspanning. Mediteren hielp me echt. En het helpt me nog steeds.
Maar het onder controle krijgen, het helemaal uitbannen van verstoringen, lukte niet. En als ik, nu via de podcast, naar monniken luister van de orde die al tientallen jaren in het klooster zijn, hoor ik dat zij het ook niet onder controle hebben. Zij kennen ook nog steeds die ‘verstoringen’ door gedachten, gevoelens, stemmingen, beslommeringen etc. Maar ze zien het niet meer als verstoringen die onder controle gebracht moeten worden.
Het boeddhisme leert ons: er is lijden wat veroorzaakt wordt door niet krijgen wat we willen of Wel krijgen wat we niet willen. Het onder controle willen krijgen is dus niet de oplossing maar het probleem!
Onze oefening is: eenvoudigweg zitten en dit moment zien zoals het nu is. Zonder er iets aan toe te voegen, zonder er iets van af te halen. zonder het te willen controleren. En misschien soms een glimp opvangen van een onverstoorbare vrede en stilte. Je diepste zelf.
Je diepste zelf: een onverstoorbare vrede en stilte
Joek Veldman
mediteert sinds 2008, heeft gewerkt als mindfulnesstrainer en is sinds 2019 betrokken bij de Meditatiegroep Utrecht.