Dharma-onderwijs

Terug naar lezingen en artikelen

Vrijheid

Mei 2020

Laten we onszelf wat vrijheid gunnen. Vrijheid van woorden en gedachten, oordelen en gewoontes, vrijheid van de kramp van een ik en een wereld. Er worden veel woorden gesproken, veel oordelen geveld. Nu in deze tijd maar eigenlijk is het van alle tijden. En daarom is het misschien goed om gedurende de tijd van meditatie woorden vrij te laten, oordelen te laten rusten en afstand niet meer te cultiveren.

Woorden zou je kunnen zien als het voertuig van je gedachten, we gebruiken ze om dingen aan te duiden, te omschrijven, te abstraheren. Hierdoor brengen woorden ons vaak vanuit het heden naar de toekomst of het verleden. Ze beschrijven iets wat geweest is of nog moet komen. Elk gevormd beeld is immers een weerslag van een eerdere gebeurtenis. En dat geldt ook voor toekomstbeelden.

boeddhistische vlag

Maar het is niet nodig om alles door een talige filter heen te halen. Onze aandacht zit vaak in ons hoofd en is via ons hoofd gericht op de buitenwereld. Door de aandacht op een vriendelijke wijze te laten zakken richting je buik verplaats je deze eigenlijk als het ware uit het vocabulaire gebied. Je hoeft je aandacht niet specifiek ergens op te richten, moeiteloos kan je haar laten rusten in de ruimte in en om je heen.

Je aanwezigheid hoeft dan ook niet meer becommentarieerd te worden. Er zullen woorden doorsijpelen maar het zijn geen dragers meer van ideeën. Alles wat je ziet, alles wat je hoort mag onvertaald blijven. Geluiden mogen rechtstreeks schrijven op je huid. Beelden mogen direct je geest raken. Tussenkomst is niet gewenst.

Waar deze vrijheid ons naartoe brengt heb ik nochtans geen woorden voor. Laat voor nu de stilte maar spreken.

Waar deze vrijheid ons naartoe brengt heb ik nochtans geen woorden voor. Laat voor nu de stilte maar spreken.

Gerard is Boeddhist en betrokken Sangha lid van de Dharmatoevlucht. Daarnaast begeleidt hij Meditatiegroep Utrecht